Prižgimo kakšno svečo manj!

Ob dnevu mrtvih je v navadi, da v spomin umrlim svojcem, prijateljem in bližnjim na pokopališču prižgemo klasično svečo. Čeprav imamo dober namen, s tem negativno vplivamo na okolje. Sveče, ki jih prodajajo pri nas so namreč izredno obremenujoče za okolje, saj so narejene iz plastike, ki je ni mogoče reciklirati, hkrati pa vsebujejo parafin, ki je stranski produkt predelave nafte in ni ravno najbolj zdrav za naše dihalne poti. Prav tako gorenje sveč povzroča določen delež izpustov CO2 v zrak. Mogoče ne v tako veliki meri kakor tovarna, elektrarna ali avtomobili pa vendar vedno lahko razmišljamo globalno in ukrepamo lokalno.

Sicer že nekaj let številka kupljenih sveč v Sloveniji upada, a Slovenci kljub temu še vedno sodimo v sam vrh po porabi med Evropejci (poleg Poljakov in Avstrijcev). Slovenci namreč v povprečju prižgemo 8 sveč na osebo, kar znese letno 15 milijonov sveč in 6.000 ton odpadkov. To so res velike številke, zato se vedno več organizacij in prostovoljcev pridružuje akcijam, ki spodbujajo manjšo uporabo plastičnih sveč, prižiganje sveč, ki so okolju bolj prijazne ali kakšen še bolj okolju prijazen način spominjanja na mrtve.

Kaj lahko storiš tudi sam? Največ šteje ozaveščanje in sprememba v ravnanju.


1. Namesto sveče prinesite cvet ali vejico

Prižig plastične sveče ni edini način, da se spomnimo na mrtve. Namesto tega, lahko obiščete grobove in v spomin pustite cvet ali vejico.

2. Namesto plastične sveče izberite stekleno svečo

Steklo je naravni material, ki ga lahko neskončno-krat recikliramo z enostavnim postopkom, ki ne obremenjuje okolja. Steklene sveče so en od načinov, kako zmanjšati količino plastičnih odpadkov in reciklažo plastike, ki je precej obremenjujoča za okolje.

3. Solarna sveča gori več let

To je še dokaj nova inovacija, ki omogoča, da se sveča napaja s pomočjo sončne energije in sveti več let. Sicer je nabavni strošek solarne sveče nekoliko višji (od 8-20 €), a se s tem izogneš odpadkom in sveča gori veliko dlje kot običajna ali elektronska sveča.

4. Virtualna sveča s posvetilom

V spomin lahko prižgete tudi virtualno svečo in zraven pripišete posvetilo. Do danes je bilo prižganih že več kot 30.000 virtualnih svečk.

5. Kamenček z narisano svečo namesto sveče

V spomin na preminule dedke, babice in ostale sorodnike ter prijatelje lahko na kamenčke narišete svečo. Te kamenčke nato namesto sveč odnesite na grobove. Unikatni kamenčki bodo še bolj pristni spomini na preminule sorodnike in prijatelje, hkrati pa je to povsem okolju prijazno.

Največ šteje zgled, zato je pomembno, da se nas vse več odloči za nadomestek plastičnim svečam in storimo nekaj za okolje.


Arhiv novic

Partnerji

SOFINANCIRANJE